Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Cate ceva despre snowboard

Postat de: moderator, ultima actualizare: 18 Septembrie 2012

Snowboarding-ul este un sport de iarna care implica in general coborarea de pe munti acoperiti cu zapada naturala sau artificiala, cu un snowboard atasat de talpi prin intermediul legaturilor si a boots-ilor.

Practicantii acestui sport se numesc snowboard-eri, board-eri, rideri sau placari.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, pasionatii de surf au zis ca e momentul sa treaca si pe zapada. La inceput, placile se rupeau usor, iar accidentarile erau foarte grave. In general, acest sport este practicat de cei care vor sa rupa stilul, de cei care s-au saturat de ski.

Primul snowboard a fost inventat de Sherman Poppen pentru fiica sa in anul 1965 in Muskegon - Michigan avand numele de "Snurfer". Sportul e inspirat dupa skateboarding, surfing (windsurfing) si ski, anumite manevre si trick-uri fiind imprumutate de la un sport la altul.

Dar asta nu inseamna ca cine merge bine pe ski-uri merge bine si pe snowboard. Sunt doua sporturi destul de diferite avand miscarile diferite. Spre exemplu in snowboarding practicantii isi schimba centrul de greutate de pe varfuri pe calcaie spre deosebire de practicantii de ski unde centrul de greutate se schimba de pe un picior pe altul.

In Romania, unii administratori de partii interzic accesul cu placa de snowboard pe partie pe motiv ca cei care il practica nu stiu sa foloseasca asa cum trebuie echipamentul si formeaza taluzuri in zonele mai abrupte. Adevarata revolutie s-a produs in anii '80, atunci cand multi dintre schiori au acceptat sa treaca pe placa. Dupa parerea unora, in 10 ani, numarul celor care practica snowboard-ul il va depasi pe cel al celor care se dau cu schiurile.

Stilul pe care doriti sa-l practicati influenteaza modul in care va dati, echipamentul pe care trebuie sa-l achizitionati si locurile in care practicati sportul.

Cele mai cunoscute stiluri practicate sunt freeride, freestyle si freecarve sau alpine.

Freeride: este cel mai practicat dintre cele 3. Acest stil implica: coborarea oricarei tip de panta, poate include diverse trick-uri facute in aer sau pe diverse rampe (imprumutate din freestyle) si carveing (asemenea stilului alpin).

Freestyle: se practica de obicei in snowpark-uri prin efectuarea diferitelor trick-uri pe rail-uri, box-uri, in half pipe-uri, quater pipe-uri etc.

Freecarve (alpin): este un stil reprezentat de viteza mare pe partie, care implica doar coborari pe munte fara trick-uri sau intoarceri.

Placile de snowboard sunt foarte diferite, asa ca atunci cand vrei sa-ti cumperi una este bine sa stii ce vrei sa faci cu ea. Daca nu esti un nebun care vrea sa incerce senzatii tari pe balustrada si nici un maniac dupa viteza, e bine sa iti iei un snowboard pentru free-ride.

Adevarul este ca cele mai tari senzatii pe placa le traiesti atunci cand mergi pe munte imediat dupa ninsoare si te dai prin pulver de cel putin o jumatate de metru. Alegerea snowboard-ului este strans legata de alegerea claparilor. Asta, pentru ca latimea placii este dictata de numarul pe care il porti la picior.

Ai grija ca varful sau calcaiul claparilor, carora li se mai spune si boots, sa nu se apropie la mai putin de un centimetru de canturi. Daca acest lucru se petrece, atunci cand vei merge pe partie o sa ai surpriza sa franezi brusc, sa cazi rau si sa te accidentezi destul de grav. 

Articol vizualizat o data


Articole din categoria Snowboard


Scurt istoric al snowboard-ului, competitii Ce este snowboarding-ul sau snowboard-ul? Snowboarding-ul este sportul adesea descris ca "surful pe zapada". Snowboarderii coboara pe o partie asezati intr-o parte pe o placa usoara de circa 150 cm, atasata de picioare. Acest sport, care isi are originea in Statele Unite (1960-1970), ... DETALII
Magazine online de ski si snowboarding din Romania In acest articol, gasiti o selectie a magazinelor online din Romania cu articole pentru ski si snowboarding. Rulez - www.rulez.ro Magazin online haine, pantofi si accesorii snowboarding si schi, urban culture, sepci, protectii, curele, ochelari, genti si rucsacuri. Gasiti urmatoarele ... DETALII
Cum alegi placa de snowboard Din ciclul alunecatoare pe zapada bune de dus pe partii astazi a venit randul placilor de snowboard. Care au prins tare bine printre iubitorii de munte si nu numai, fiind unele dintre articolele "must have" ale iernilor. Greutatea, inaltimea, masura piciorului, stilul in care te dai si ... DETALII
Unde practicam snowboardingul in Romania Putem practica snowboardingul pe aproape orice partie din Romania, fara restrictii. Pe Valea Prahovei, va puteti da cu placa la Sinaia, in Valea Dorului, la Busteni, pe partia Kalinderu, la Azuga, pe partiile Cazacu si Sorica ori la Predeal, pe una dintre partiile Clabucet, Cocosul sau Sub ... DETALII
Jacheta si pantalonii de snowboard Nu intram foarte mult in detalii, adica numarul de straturi, branduri, alegerea in functie de climat etc. In linii mari aveti nevoie de jacheta si pantaloni confortabili, rezistenti la vant/umezeala, sa permita aerului sa iasa afara (sa respire) si sa fie cool. Rezistenta la vant/umezeala ... DETALII

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!