In vara anului 1999, cel mai bun alpinist himalayan roman al momentului, a murit. Nu sunt cuvinte indeajuns pentru a vorbi despre cel care, desi pierde doi colegi pe Nanga Parbat, revine dupa un an si urca varful in memoria lor, apoi face cea mai rapida ascensiune a sezonului pe Gasherbrum II, iar intr-un final indrazneste sa ia in piept al doilea munte al lumii K2.
Numele lui este Mihai Cioroianu, "Galiani" cum i se spunea, si a fost fara indoiala unul dintre marii alpinisti ai Romaniei. Douazeci de ani au trecut de cand a fost rapit de zeii himalayeni, in 10 iulie 1999, in drum spre "muntele ucigas" K2. Acesta nu a mai ajuns nici pe varf si nici nu s-a mai intors acasa, decedand intr-o avalansa de pietre in taberele inferioare, undeva intre TB si T1.
Era primul roman care s-a incumetat sa imblanzeasca teribilul K2. Corpul lui Mihai Cioroianu a ramas ingropat in zapezile de pe K2 alaturi de cele ale altor temerari, pentru care masivul pakistanez a ramas doar o cetate necucerita.
Practic visul lui Mihai de cucerire a puternicului K2 va fi infaptuit abia cativa ani mai tarziu, in 2004, de catre Horia Colibasanu. Reusita alpinistului timisorean este dedicata in mare parte lui "Galiani".
Din bogatul sau palmares amintim doar ca, in 1997, Mihai Cioroianu a reusit ascensiunea in premiera romaneasca a varfului Nanga Parbat, de 8125 metri, victorie dedicata celor cazuti in 1996 pe acest munte - Razvan Petcu si Gabi Stana -, iar in 1998 a urcat pe varful Gasherbrum II, de 8035 metri.
Articol vizualizat de 4359 ori
Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!
Alte stiri
Oscar Cadiach, 14 optmiari fara oxigen suplimentar
Presa spaniola este in extaz dupa ce alpinistul Oscar Cadiach a devenit primul catalan care a urcat pe toate cele 14 varfuri de peste 8000 de metri ale lumii fara oxigen suplimentar.
Joi, 27 iulie, a reusit sa urce si ultimul optmiar, Broad Peak, 8047 de metri, dupa 4 ani de incercari. ...
DETALII
Lista comentarii