Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Decernarea premiilor pentru Pioletul de Aur 2013

Ultima actualizare: 20 Aprilie 2024,   articol postat de moderator

Sase ascensiuni realizate pe parcursul anului 2012, au fost nominalizate pentru al 21-lea trofeu "Pioletul de Aur", ce va avea loc in luna aprilie, la poalele Mont Blancului.

Cele sase nominalizari sunt:

Kyashar (6770 m), Nepal, alpinisti Tatsuya Aoki, Yasuhiro Hanatani si Hiroyoshi Manome (Japonia);

Muztagh Tower (7284 m), Pakistan, alpinisti Dmitry Golovchenko, Alexander Lange si Sergey Nilov (Rusia);

Baintha Brakk (a.k.a The Ogre, 7285 m), Pakistan, alpinisti Kyle Dempster, Hayden Kennedy si Josh Wharton (SUA);

Nanga Parbat (8125 m), Western Himalaya, Pakistan, alpinisti Sandy Allan si Rick Allen (Marea Britanie), fiind insotiti pe o buna bucata de traseu de Cathy O'Dowd (Africa de Sud), Lhakpa Rangdu Sherpa, Lhakpa Zarok Sherpa si Lhakpa Nuru Sherpa (Nepal);

Kamet (7756 m), India, alpinisti Sebastien Bohin, Didier Jourdain, Sebastien Moatti si Sebastien Ratel (Franta);

Shiva (6142 m), India, alpinisti Mick Fowler si Paul Ramsden (Marea Britanie).

Deciziile vor fi luate de catre un juriu international format din: Silvo Karo (Slovenia, 52 ani), Katsutaka "Jumbo" Yokoyama (Japonia, 31 ani), Gerlinde Kaltenbrunner (Austria, 41 ani), si presedintele juriului Stephen Venables (Marea Britanie, 58 ani).

Carta Pioletul de Aur permite de asemenea posibilitatea ca mai multe ascensiuni sa fie premiate. In plus, un alpinist va primi Pioletul de Aur pentru intreaga activitate in alpinism in decursul vietii.

Juriul a hotarat sa acorde o mentiune speciala pentru cele doua ascensiuni facute pe creasta de sud-est a Cerro Torre la inceputul anului 2012. Prima ascensiune a fost efectuata in ianuarie 2012 de Jason Kruk si Hayden Kennedy, iar a doua, cateva zile mai tarziu, de David Lama si Peter Ortner.

Al cincelea Piolet d'Or pentru intreaga cariera va fi atribuit in acest an alpinistului austriac Kurt Diemberger, intrat in istoria alpinismului mondial prin premierele a doua varfuri de peste 8000 m - Broad Peak in 1957 si Daulagiri in 1960.

Festivalul va avea loc intre 3-6 aprilie 2013, la Chamonix si Courmayeur. Pioletul de Aur (in varianta lui originala in franceza "Piolet d'Or") este cel mai important trofeu din domeniul alpin.

Sursa: pioletsdor.com

Articol vizualizat de 772 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!