Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Expeditia Romaneasca Nanga Parbat 2013

Ultima actualizare: 11 Decembrie 2024,   articol postat de moderator

O echipa formata din sapte alpinisti romani si-a planificat pentru inceputul lunii iunie plecarea catre Pakistan, de unde vor incerca sa cuceresca varful Nanga Parbat (8125 m), al treilea ca inaltime din Muntii Himalaya, dupa Everest si K2. E prima expeditie romaneasca mixta pe un varf de peste 8000 m.

Dintre cei care vor face deplasarea in Asia fac parte alpinistii Marius Gane (Bucuresti), Teo Vlad (Bucuresti), Zsolt Torok (Arad), Bruno Adamcsek (Baile Herculane), Aurel Salasan (Arad), Thea Vid (Lugoj) si Mihnea Prundeanu (Cluj Napoca). Cu totii au la activ performante si experienta bogata in expeditii la mari altitudini.

Cel dintai roman care a reusit sa imblanzeasca Muntele Ucigas a fost regretatul Mihai Cioroianu, in 1997, decedand in mod tragic doi ani mai tarziu, in cursul primei tentative romanesti de a cuceri K2. Ulterior, alte doua expeditii romanesti au incercat sa ajunga pe varful Nanga Parbat, dar fara succes.

Membrii expeditiei au ales ruta Schell, pe fata sudica (versantul Rupal). Este considerata a doua ruta ca grad de dificultate, si va fi atacata in stil alpin, rapid si cu un minim de echipament. Dupa o aclimatizare de doua saptamani pe varful Spantik (7027 m) cei sapte alpinisti se vor deplasa la finele lunii iunie spre tabara de baza de pe versantul sudic al Nanga Parbat. Urmatoarele trei saptamani le vor petrece la baza peretelui Rupal pentru ascensiunea finala spre varf. Intoarcerea acasa e programata la inceputul lunii august.

Multiplele tentative nereusite de a urca muntele dovedeste ca este unul din cele mai dificile varfuri himalayene. Ghetarii, seracurile instabile si versantii predispusi la avalanse mari fac ca ascensiunea pe Nanga Parbat sa fie considerata periculoasa si dificila. Atingerea cu succes a varfului inseamna pentru Romania o performanta deosebita in domeniul alpinismului international.

Toti cei interesati pot afla amanunte despre etapele parcurse in cadrul expeditiei de pe site-ul www.nangaparbat2013.com sau pe pagina de Facebook "ExpeditieRomaneascaNangaParbat2013".

Articol vizualizat de 734 ori

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!