Numai cine nu a bajbait pe intuneric - in padurea din mijlocul muntelui, prin cort sau cabane (cabanele noastre, evident), prin orice loc unde "esti ca legat la ochi" - nu cunoaste valoarea acestui accesoriu, banal la prima vedere, dar foarte important cand esti lipsit de elementul de baza al orientarii.
Lasand la o parte sursele de lumina pentru pesteri, putem clasifica lanternele in doua categorii: unele care se tin in mana si altele care se pun pe cap (frontale). Primele sunt bune pentru montaniarzi, doar in lipsa de altceva. Motivul este simplu: o mana este permanent ocupata.
Lanternele frontale se fixeaza pe cap cu ajutorul unor bretele elastice. Mainile raman in permanenta libere, iar spotul de lumina urmareste privirea odata cu miscarea capului. Exista lanterne care se tin in mana, prevazute cu un sistem de fixarea lor pe cap, dar acestea nu sunt adecvate mersului.
Frontalele pot avea lampasul si cutia bateriilor intr-un singur corp s-au separat, conectate printr-un cordon electric. Prima configuratie este, in general, destinata pescuitului si diverselor activitati ce necesita folosirea ambelor maini, a doua este specifica echipamentului montan. Constructia separata face ca lampasul sa stea mai aproape de cap, lucru util in catarare. In plus, unele modele au lacasul bateriilor detasabil, pentru a putea fi introdus sub haine si protejat de frig. In privinta becului, daca are sa nu halogen este mai putin important. Exista lanterne frontale de calitate, fara bec halogen. Nu-i mai putin adevarat, insa, ca becul halogen se arde mai greu si da o lumina mai puternica.
Cel mai important lucru la o lanterna pentru munte este sa fie de nadejde, adica sa nu se strice cand ai mai mare nevoie de ea. Si asta, deoarece pe munte nu poti umbla noaptea cu lumanarea in mana, ca atunci cand schimbi sigurantele!
Din dorinta noastra de a fi utili, va dam in continuare cateva sugestii:
- Nu plecati la drum fara o lanterna pe care va puteti bizui. Povestile cu luna plina si lumina stelelor sunt frumoase pana intrati in padure sau apar norii.
- Cumparati o lanterna de la un magazin specializat in articole de munte si evitati improvizatiile. Veti plati mai mult, chiar mult mai mult, dar s-ar putea sa merite, iar daca nu dati cu ciocanul in ea, probabil o veti avea multi ani.
- Cand plecati la drum, luati cu voi baterii si becuri de schimb, chiar daca le-ati schimbat de curand. Aflati acasa, si nu noaptea pe munte, cat timp tin bateriile.
- Pe timp rece, bateriile se descarca de la sine, de aceea trebuie tinute pe sub haine, la caldura, si nu in rucsac. In timpul folosirii, daca nu aveti o lanterna speciala pentru temperaturi scazute, trageti caciula peste cap astfel incat ea sa acopere lacasul bateriilor si nu invers.
- Amanati, pe cat posibil, aprinderea lanternei. Curentul economisit va poate fi de folos in situatii importante.
Articol vizualizat de 2875 ori
Lista comentarii