Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Lanterna

Postat de: moderator, ultima actualizare: 17 Aprilie 2024

Numai cine nu a bajbait pe intuneric - in padurea din mijlocul muntelui, prin cort sau cabane (cabanele noastre, evident), prin orice loc unde "esti ca legat la ochi" - nu cunoaste valoarea acestui accesoriu, banal la prima vedere, dar foarte important cand esti lipsit de elementul de baza al orientarii.

Lasand la o parte sursele de lumina pentru pesteri, putem clasifica lanternele in doua categorii: unele care se tin in mana si altele care se pun pe cap (frontale). Primele sunt bune pentru montaniarzi, doar in lipsa de altceva. Motivul este simplu: o mana este permanent ocupata.

Lanternele frontale se fixeaza pe cap cu ajutorul unor bretele elastice. Mainile raman in permanenta libere, iar spotul de lumina urmareste privirea odata cu miscarea capului. Exista lanterne care se tin in mana, prevazute cu un sistem de fixarea lor pe cap, dar acestea nu sunt adecvate mersului.

Frontalele pot avea lampasul si cutia bateriilor intr-un singur corp s-au separat, conectate printr-un cordon electric. Prima configuratie este, in general, destinata pescuitului si diverselor activitati ce necesita folosirea ambelor maini, a doua este specifica echipamentului montan. Constructia separata face ca lampasul sa stea mai aproape de cap, lucru util in catarare. In plus, unele modele au lacasul bateriilor detasabil, pentru a putea fi introdus sub haine si protejat de frig. In privinta becului, daca are sa nu halogen este mai putin important. Exista lanterne frontale de calitate, fara bec halogen. Nu-i mai putin adevarat, insa, ca becul halogen se arde mai greu si da o lumina mai puternica.

Cel mai important lucru la o lanterna pentru munte este sa fie de nadejde, adica sa nu se strice cand ai mai mare nevoie de ea. Si asta, deoarece pe munte nu poti umbla noaptea cu lumanarea in mana, ca atunci cand schimbi sigurantele!

Din dorinta noastra de a fi utili, va dam in continuare cateva sugestii:
- Nu plecati la drum fara o lanterna pe care va puteti bizui. Povestile cu luna plina si lumina stelelor sunt frumoase pana intrati in padure sau apar norii.
- Cumparati o lanterna de la un magazin specializat in articole de munte si evitati improvizatiile. Veti plati mai mult, chiar mult mai mult, dar s-ar putea sa merite, iar daca nu dati cu ciocanul in ea, probabil o veti avea multi ani.
- Cand plecati la drum, luati cu voi baterii si becuri de schimb, chiar daca le-ati schimbat de curand. Aflati acasa, si nu noaptea pe munte, cat timp tin bateriile.
- Pe timp rece, bateriile se descarca de la sine, de aceea trebuie tinute pe sub haine, la caldura, si nu in rucsac. In timpul folosirii, daca nu aveti o lanterna speciala pentru temperaturi scazute, trageti caciula peste cap astfel incat ea sa acopere lacasul bateriilor si nu invers.
- Amanati, pe cat posibil, aprinderea lanternei. Curentul economisit va poate fi de folos in situatii importante. 

Articol vizualizat de 2789 ori


Alte articole din categoria Echipament


Cum facem rucsacul Foarte multi din cei care merg pe munte pentru prima oara nu stiu cum se face rucsacul. De ce este important sa stim cum se face rucsacul? Foarte simplu. Cu cat rucsacul este mai bine facut, cu atat mai confortabil este de carat in spate. Rucsacul se face in felul urmator: Articolele de ... DETALII
Aragazul pe munte Ce arzator sa-mi aleg? Cu benzina sau gaz? Info: Arzatoarele cu benzina au numeroase avantaje: 1. benzina este de circa 10 ori mai ieftina decat gazul butan, la putere calorica egala; 2. functioneaza la temperaturi joase si altitudini mari; 3. puterea calorica (de incalzire) e mai mare ... DETALII
Cum alegem lanterna Am nevoie de o lanterna. Ce sa aleg? Una cu LED-uri, cu bec halogen sau xenon, cu bec normal ? Frontala sau de tinut in mina? Cu 2 sau mai multe baterii? Impermeabila sau nu? Pare destul de complicat. De fapt si este complicat. Fiecare tip de lanterna a fost conceput pentru o anumita activitate ... DETALII
Sacul de dormit Sacii de dormit sunt de mai multe feluri: tip patura sau sarcofag, cu compozitie sintetica sau de puf. Cei tip patura sunt indicati sa fie folositi doar in conditiile in care temperatura este mult peste 0 grade. Cea mai raspandita forma, in diverse variante, este sarcofagul. Acest model ... DETALII
Echipament minim pentru ture de iarna pe munte 1. Bocanci - cel putin o pereche serioasa bine impermeabilizata ca iarna nu-i ca vara si iarna este zapada; minim o pereche de sosoni pentru cabana si plimbat pana la wc (preferabil niste adidasi cu talpa de bocanci). 2. Parazapezi - ca sa nu va intre zapada in bocanci. 3. Suprapantaloni - ... DETALII

Lista comentarii

Comentariu postat de Ana Sumila, pe 22 Iunie 2018Salutare. Nu uita de https://www.proalpin.ro/ , magazin online dar si fizic in Brasov si Sibiu.
Comentariu postat de Niki Ciurlea, pe 16 Ianuarie 2020https://www.nootkasport.ro/
Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!