Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Saltea sau izopren? Pe ce dormim in cort?

Postat de: moderator, ultima actualizare: 23 Ianuarie 2025

Cand drumetiile au ca punct de popas zone mai putin locuite, noaptea se petrece de regula la cort.

Pe ce dormim in cort? ...ca doar n-om dormi direct pe jos. Un cort echipat complet presupune obligatoriu prezenta unui accesoriu care se aseaza pe jos, in interior si pe care vei dormi, in sacul de dormit. Acesta poate fi sub forma unei saltele sau a unui izopren.

Ce alegi? Care sunt avantajele si dezavantajele fiecareia? Sa le luam pe rand.

Saltelele pentru drumetii (de munte) exista in 3 variante:

* saltele autogonflabile (se umfla singure in cateva minute);
* saltele gonflabile (nu se umfla singure);
* saltele din spuma izolatoare.

Din acestea, salteaua autogonflabila este cea pe care o recomandam intrucat se umfla singura, odata ce ai desfacut dopul cu care este prevazuta la un capat. O poti ajuta si tu putin, pentru ca nu-si poate trage tot aerul astfel incat sa devina suficient de tare.

Salteaua gonflabila este prevazuta de regula si cu o pompa in pachetul pe care il cumperi. O poti umfla si cu gura, insa ia ceva timp si necesita plamani sanatosi. Este de regula mai groasa decat salteaua autogonflabila insa este mai sensibila la intepaturi.

Salteaua din spuma izolatoare este un fel de izopren un pic mai comod, mai aderent (adica nu aluneci cu el in cort daca "ai parcat" in panta) dar este mai scumpa si mai grea decat un izopren.

La saltele, o grosime ok este 2,5 cm. Daca e mai mare, este mai greu de rulat apoi, plus ca ii creste greutatea la transport.

De asemenea, in functie de lungime, exista saltele scurte (doar pentru spate), saltele normale (cam 185 cm) si saltele speciale pentru femei (in jur de 165 cm).

Avantaje saltea:

* confortul este considerabil mai mare fata de izopren din cauza ca aerul din ea izoleaza perfect - nu simti pietricelele de sub cort sau denivelarile din sol;
* ocupa mai putin loc decat un izopren; in general saltelele gonflabile si autogonflabile se strang intr-un pachet de aprox. 30 x 10 cm, care ocupa destul de putin si intra foarte bine in rucsac.

Dezvantaje saltea:

* este mai scumpa decat un izopren;
* este mai grea decat un izopren, mai ales salteaua din spuma izolatoare;
* este mai sensibila la intepaturi (ex. colturi de piatra);
* necesita atentie suplimentara la zona dopului, deoarece materialul se poate dezlipi sau desface;
* nu prea asigura izolatie termica pe timp friguros, cand se recomanda sa se foloseasca impreuna cu un izopren subtire.

Izoprenul este acea bucata dreptunghiulara de spuma poliuretanica de densitate mare, avand de regula latimea de 60 cm si lungimea de 180 cm.

Izoprenul insa (si saltelele din spuma) se poate doar rula, rezultand un sul de cam 50 x 15 cm, care se prinde in exteriorul rucsacului, pe orizontala in partea de jos/sus sau pe verticala, de preferinta nu in laterale, ci pe mijlocul rucsacului. Se face astfel loc in rucsac pentru alte lucruri, insa in spatii inguste devine incomodant.

Cu cat mai mare este grosimea unui izopren, cu atat mai bine. In general un izopren gros are 12 mm, dar exista si de 15-18 mm, care merita cautate.

Avantaje izopren:

* este mai usor decat o saltea, izoprenul avand in jur de 300 gr. fata de o saltea, care pleaca de la 400 gr.;
* este mai ieftin decat o saltea;
* il poti folosi si langa cort, pe iarba sau pe nisip, pe cand salteaua... not so much;
* se usuca mai repede decat salteaua, fiind necesara doar o stergere cu o carpa uscata.

Dezavantaje izopren:

* confortul este considerabil mai mic fata de saltea din cauza ca materialul este destul de tare - simti pietricelele de sub cort sau denivelarile din sol;
* confortul termic poate fi scazut fata de cel al saltelei, din cauza distantei mici a corpului fata de sol;
* izoprenele mai groase de 12 mm se gasesc un pic mai greu.

Cum intretii salteaua/izoprenul:

* pe traseu acopera izoprenul cu o husa (daca ai cumparat-o cu asa ceva) sau o folie de plastic; daca l-ai cumparat fara, improvizeaza ceva din pungi sau saci de gunoi, sau cumpara o husa (asta ca sa nu se jigareasca sau sa se ude daca ploua).
* acasa, pastreaza salteaua intr-un loc uscat si, cel mai important, nerulata, ci desfacuta.
* nu rula izoprenul sau salteaua mereu in acelasi mod si pe aceleasi linii (salteaua) pentru ca se uzeaza mai repede.
* citeste instructiunile pentru indicatii particulare de intretinere si spalare.

Ei, acestea fiind spuse, va dorim o noapte odihnitoare la cort!

Articol vizualizat de 5534 ori

Galerie foto



Alte articole din categoria Echipament


Bucataria de campanie Pentru turele mai lungi de o zi, bucataria este cel putin o anexa a traseului, daca nu chiar mai mult, parte integranta, punct de atractie ori element central, atunci cand vremea rea ne tine in cort. Enumerarea elementelor constitutive ale bucatariei - sa-i zicem de campanie - poate incepe cu ... DETALII
Magazine online de echipament montan Iata o lista cu magazinele online de echipament montan, in speranta ca va fi de ajutor. www.climbeer.ro www.basecamp.ro http://magazin.par-alpingrup.ro www.craimont.ro www.alpinexpe.ro www.montline.ro www.himalaya.ro www.montrek.ro http://mountain.shopmania.biz ... DETALII
Betele de tura Multi prieteni m-au intrebat deseori, daca merita sa isi cumpere bete de tura. Raspunsul meu in trecut era conditionat de tipul rucsacului aflat in dotarea respectivului amic. La vremea aceea era o problema, mai ales de bani. Nu puteau fi achizionate decat din strainatate. Azi, insa, aceasta ... DETALII
Echipament necesar la munte Vara - tura de 1 zi: - Rucsac 20-35 L - Bocanci de munte (de preferat cu talpa de Vibram, pentru o mai buna aderenta) - Tricou + Pantaloni scurti - Pantaloni + geaca impermeabile (de preferat din Goretex) - Tricou de rezerva/polar 100, bluza windstopper, 1 pereche ciorapi de rezerva - ... DETALII
Cum imi aleg bocancii de munte? Bocancii de munte sunt cea mai importanta componenta a echipamentului montan. O incaltaminte care este aleasa potrivit te va ajuta sa ajungi departe intr-un mod rapid si de asemenea sa te simti in siguranta atunci cand escaladezi muntele. Aceasta este alegerea ta si trebuie sa fie una potrivita ... DETALII

Lista comentarii

Comentariu postat de Ana Sumila, pe 22 Iunie 2018Salutare. Nu uita de https://www.proalpin.ro/ , magazin online dar si fizic in Brasov si Sibiu.
Comentariu postat de Niki Ciurlea, pe 16 Ianuarie 2020https://www.nootkasport.ro/
Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!