Multi prieteni m-au intrebat deseori, daca merita sa isi cumpere bete de tura. Raspunsul meu in trecut era conditionat de tipul rucsacului aflat in dotarea respectivului amic. La vremea aceea era o problema, mai ales de bani. Nu puteau fi achizionate decat din strainatate. Azi, insa, aceasta problema nu se mai pune. Rucsacul de astazi difera fundamantal de cele din trecut. Deci raspunsul e categoric DA.
In tineretea mea se utilizau cateodata betele de schi, dar mai mult iarna. Vara buna mea mama, veche membra a Touring Clubului Roman, in excursiile montane traditionale ale familiei, la intrarea in traseu alegea din crengile ramase de regula de la diversele taieri de padure un toiag. Nu se despartea de el decat dupa ce reveneam la "civilizatie". Imi amintesc ca pe zidurile cabanelor se sprijineau, adesea, mai multe astfel de toiege. Asa ca de mic am inceput sa utilizez un astfel de bat. Atentie, am spus un bat nu doua. Dar hai sa o luam incetisor. Sunt doua vesti, ca sa zic asa, una buna si una rea, adica avantaje si dezavantaje.
Principalele avantaje ale utilizarii betelor de tura ar fi:
1. Reduc sarcina asupra articulatiilor (genunchi, glezne, solduri, coloana vertebrala, etc). Desi sunt mici si usoare betele contribuie enorm la micsorarea presiunii asupra articulatiilor in timpul excursiilor. Acest lucru este important mai ales daca purtam un rucsac greu si in special la coborare. Reducerea sarcinilor cu care se confrunta articulatii limiteaza riscurile pe termen scurt si pe termen lung de obosire sau chiar accidentare a articulatiilor.
2. Imbunatateste echilibrul, stabilitatea si scad sansele de alunecare si implicit de ranire. Pe suprafete alunecoase (gheata, noroi) sau instabile (grohotis, ninsoare, etc) patru puncte de suport sunt mult mai eficiente decat doua. Seamana un pic cu mersul in patru labe. Acest lucru este valabil in special in teren dificil si cu un rucsac greu. In plus, betele de tura ofera un control mai bun si mai multa incredere, in special la coborare, cazul in care au loc cele mai multe accidente.
3. Ajuta la trecerea obstacolelor. Betele sunt foarte utile pentru a trece peste pietre, busteni, etc. Dar, de asemenea, la traversarea paraurilor, trecerea prin noroi, zapada, gheata.
4. Reduc oboseala musculara in partea inferioara a corpului si fac sa lucreze partea superioara a corpului. Folosind betele de tura partea superioara a corpului te ajuta la avansare si alina muschii picioarelor. Acest lucru se simte mai ales in urcare. Dispare efectul "picioare grele".
5. Regleaza ritmul de mers si respiratia. Un ritm constant este mai eficient si mai putin obositor. Permit sa mergi mai repede cu acelasi efort. Un ritm mai bun, o angajare a partii superioare a corpului si o imbunatatire a stabilitatii, ajuta la cresterea vitezei de mers. Se poate chiar alerga in coborarile abrupte.
6. Imbunatateste tinuta de mers. In cazul in care lungimea betelor este bine reglata si coatele la un unghi de aproximativ 90 de grade, tinuta corpului este mai naturala si sufera mai putin.
7. Reduce umflarea mainilor si a degetelor. Multe persoane au aceasta problema, care poate fi redusa sau eliminata prin folosirea betelor de tura. Utilizand mainile, va imbunatatiti circulatia s?ngelui.
8. Pentru a testa stabilitatea rocilor, grosimea zapezii sau noroiului, adancimea apei, etc. Betele sunt, de asemenea, la indemana pentru a impinge ramurile.
Sigur ca betele de tura nu pot avea doar avantaje. Iata si cateva dezavantaje:
1. Tehnica. Pentru a beneficia de ele, trebuie sa ai o tehnica buna. Utilizarea betelor necesita putina practica, dar care desigur poate fi invatata repede.
2. Ocuparea mainilor. Nu poti utiliza mainile pentru a citi o harta, a face o catarare, etc.
3. Adaptare. Trebuie sa reglezi deseori dimensiunea betelor, in functie de profilul terenului (plat, in sus sau in jos). Trebuie stranse sau desfacute.
4. Impactul asupra mediului. Utilizarea poate deteriora vegetatia, rocile, solul, etc.
5. Greutate. Desi nu este foarte mare in comparatie cu greutatea totala pe care o purtam. Betele se suprapun peste alte lucruri utile pe care le avem in rucsac.
6. Pretul. Aceasta este o achizitie suplimentara.
7. Zgomotul. Atunci cand le folosim produc un oarece zgomot, care poate deranja pe alti excursionisti.
8. Calitatea. Nu totdeauna avem noroc sa dam peste niste bete bune, usor reglabile si sigure.
Acum intervine marea dilema, unul sau doua bete?
Intalnesti oameni cu un bat de tura si altii cu doua. Care este numarul ideal? Un bat este mai simplu de folosit, mai usor si mai ieftin. Un bat este potrivit pe undrum mai usor, fara coborari abrupte si un rucsac lejer. Corpul devine asimetric. Doua bete garanteaza o mai buna stabilitate si reduce impactul asupra articulatiilor.
Teoria ca teoria, practica ne omoara.
Ca sa fiu sincer mi-a venit destul de greu sa trec la doua bete. E vorba de coordonare. Imaginati-va un pianist. El trebuie sa utilizeze doua maini in cele mai multe cazuri. Pastrand proportiile e cam acelasi lucru. Deci sa vedem cat mai multi "pianisti"...
Articol preluat de pe veteranul1.ro
Articol vizualizat de 3020 ori
Lista comentarii