Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Manevra Heimlich

Postat de: moderator, ultima actualizare: 20 Aprilie 2024

Lipsa educatiei pentru sanatate poate fi mortala. Romanii inca se ineaca cu mici si carnati de Plescoi in mijlocul multimii fara a li se aplica la timp manevra salvatoare.

Ce trebuie sa stiti:

Manevra Heimlich este metoda de dezobstructie a cailor aeriene in cazul unui pacient care se sufoca prin aspirarea unui corp strain Trebuie invatata si exersata in toate scolile din Romania, ca si multe alte notiuni de prim-ajutor.

Ce trebuie sa faceti:

1. Fiti siguri ca victima se sufoca prin aspirarea unui corp strain (daca obstructia nu e completa manevra nu e eficienta si poate produce leziuni):

- aspiratie confirmata de martori, anturaj;
- nu mai poate vorbi, tusi si respira;
- pacient agitat, care se sufoca, duce involuntar mana la gat iar ulterior isi pierde constienta.

2. Ramaneti calm dar strigati dupa ajutor. Ajutorul suna la 112.

3. Ridicati pacientul si plasati-va in spatele acestuia.

4. Imbratisati pacientul, pozitionand pumnul mai puternic la nivel abdominal (intre ombilic si stern) peste care suprapuneti cealalta mana.

5. Aplicati compresia abdominala care trebuie sa fie brusca si adanca la nivelul abdomenului superior; de jos in sus si din fata in spate, ca si cum ati ridica pacientul. Se executa 5 astfel de compresiuni abdominale.

6. Repetati compresiile pana cand pacientul reuseste sa expulzeze obiectul aspirat sau isi pierde constienta.

7. Daca victima isi pierde constienta pozitionati-o pe spate pe un plan dur si incepeti resuscitarea. Efectuati aceeasi manevra dupa ce ati incalecat picioarele victimei. Aplicati compresii bruste si adanci in abdomenul superior pozitionand mana puternica intre ombilic si stern si asezand cealalta mana peste aceasta.

8. Solicitarea ajutorului medical specializat (! Medic sau asistent) este necesara indiferent daca manevra are sau nu succes.

Ponturi:

1. Daca pacientul inca poate tusi incurajati-l sa faca acest lucru in continuare. O tuse puternica disloca adesea corpul strain.

2. Atentie la caderea victimei care se sufoca! La un moment dat isi va pierde constienta, va cadea si se poate lovi.

3. La gravide si obezi aplicati compresiile la nivelul toracelui, in partea inferioara a sternului.

4. Exista si auto Heimilch: impingeti-va cu abdomenul superior pe o suprafata orizontala dura, cum ar fi spatarul unui scaun.

Putina istorie. Doctorul Henry Heimlich a introdus aceasta manevra inca din 1974. Cu aceasta manevra au fost salvate peste 100.000 de vieti doar in SUA, printre care a presedintelui Ronald Reagan, a primarului New York-ului Edward Koch si a actorilor Elizabeth Taylor, Goldie Hawn, Walter Matthau, Carrie Fisher si Jack Lemmon.

Articol semnat de Dr. Tudor Ciuhodaru 

Articol vizualizat de 2367 ori


Alte articole din categoria Prim ajutor


Muscatura viperelor O muscatura se caracterizeaza prin doua intepaturi mici, rosii. Dupa muscatura, in 10-15 minute locul se umfla, se inroseste si devine foarte dureros. Se recomanda a se actiona in primele doua ore. Dupa muscatura se aplica repede un garou deasupra muscaturii, cu notarea orei. Aplicarea dupa 30 ... DETALII
Ce este de facut in caz de entorsa? In situatia in care o incheietura este solicitata dincolo de limitele normale la care rezista, vorbim despre o entorsa. Aceasta situatie implica intinderea sau ruperea ligamentelor si, uneori, afectarea vaselor de sange, a nervilor sau a altor tesuturi. O entorsa poate sa apara in timp ce facem ... DETALII
Epuizarea termica Noptile de la urgente au ajuns la fel de agomerate ca garzile de zi. Temperaturile crescute chiar si pe durata noptii au dus la aparitia epuizarii termice la mai multi pacienti. Ce trebuie sa stiti despre epuizarea termica: 1. Nedecelata si netratata la timp epuizarea termica evolueaza spre forme ... DETALII
Ce facem in caz de degeraturi? Atunci cand este frig, vasele sangvine periferice se contracta, astfel incat mai putin sange (cald) circula prin extremitatile corpului. Urmare a acestui fapt, se pot forma cristale in anumite portiuni ale organismului. Din cauza ca aportul de sange nu se face in mod corespunzator, pot fi afectate ... DETALII
Degeraturile Degeraturile reprezinta cea mai frecventa leziune prin frig si se produce atunci cand tesuturile umane ating temperatura de minus 3 - minus 4*C, printr-o expunere suficient de lunga la temperaturi sub minus 6*C. Factori favorizanti: 1. Umiditatea crescuta 2. Vantul 3. Epuizarea 4. Haine ... DETALII

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!