Meduzele sunt organisme celenterate gelatinoase, marine sau oceanice. Corpurile lor sunt acoperite cu nematocite, care secreta o substanta cu care isi paralizeaza prada. In unele regiuni ale lumii exista meduze ce pot ucide un om intr-un timp foarte scurt.
In anumite situatii (in functie de anotimp, temperatura, directia vantului etc.) meduzele ajung in zona de coasta pana pe plaje, purtate de apa. Oamenii pot veni in contact cu meduzele cand se plimba pe plaja sau cand inoata.
Doua exemple de specii de meduze cu intepatura letala:
Viespea-de-mare din Australia (Chironex fleckeri/ meduza de talie mare) este un animal care traieste in zonele de coasta si in estuaruri. Intepatura ei provoaca dureri extrem de mari. Veninul unei astfel de meduze poate avea ca efect stopul cardiac la 5 minute dupa ce substanta toxica a intrat in organism.
Meduza Irukendji face intepaturi mici la nivelul pielii, dar, intr-un interval care variaza intre 5 si 40 de minute, veninul sau poate cauza dureri care se raspandesc prin tot corpul, greturi si varsaturi, dificultati de respiratie, transpiratii, stare de neliniste, senzatia unui dezastru iminent, urmata de un posibil infarct, edem pulmonar si puseu de hipertensiune.
De vreme ce exista o multitudine de meduze, existand diferente chiar si in cadrul aceleiasi specii, nimeni nu poate avea pretentia ca persoana care acorda primul ajutor sa identifice exact meduza si este imposibil sa stabileasca o procedura general-valabila pentru tratamentul intepaturii de meduza. Pentru fiecare persoana care acorda primul ajutor este important sa stie ce fel de meduza este intalnita frecvent in regiunea in care se afla. O alta optiune este aceea de a contacta autoritatile competente, pentru a obtine fotografii cu diferite specii de meduze, respectiv cu diferite tipuri de intepaturi.
Ce observi?
* Urme de culoare rosie, umflaturi mici, de culoare rosie;
* Senzatie de mancarime si de arsura;
* Dureri.
Reactiile la nematocite:
- durere;
- greturi si varsaturi;
- crampe;
- dificultati la respiratie (nevoie de aer, tuse, respiratie suieratoare);
- aritmie cardiaca;
- soc;
- pierderea cunostintei.
Ce trebuie sa faci?
* Nu atinge zona afectata;
* In situatia in care victima se afla intr-o zona in care exista meduze a caror intepatura este letala, alerteaza cat mai curand serviciile de urgenta si efectueaza manevrele de prim ajutor, monitorizand caile respiratorii ale victimei, respiratia si circulatia;
* Toate intepaturile de meduza trebuie clatite atent cu otet, timp de cel putin 30 de secunde, astfel incat sa neutralizeze veninul nematocitelor si sa previna raspandirea acestuia in organism. Daca nu dispui de otet, poti sa folosesti o solutie cu praf de copt. Daca este vorba despre o meduza Caravela-portugheza (Physalia utriculus), nu folosi otet, pentru ca in cazul acestei specii otetul va avea exact efectul contrar celui dorit;
* Dupa ce ai neutralizat toxinele, poti spala muscatura cu apa calda pana in momentul in care durerea incepe sa se diminueze (cel putin 20-30 de minute). Procedeaza in asa fel incat sa nu oparesti victima;
* Daca este necesar, apeleaza la ajutorul specialistilor.
Articol vizualizat de 13579 ori
Lista comentarii