Prin avalanse se intelege alunecarea in panta a unei cantitati mai mici sau mai mari de zapada. Cauza principala a avalanselor este prabusirea echilibrului tensional al zapezii care, la randul sau, depinde de structura si stabilitatea "paturii albe", de unghiul de inclinatie a pantei. Toate influentate, desigur, si de factori meteorologici - durata si cantitatea zapezii, temperatura si umiditatea aerului, vantul etc.
In Carpatii romanesti, zonele cele mai periculoase in producerea avalanselor sunt muntii Fagarasului, Retezat, Parang, Piatra Craiului, Rodnei, Maramuresului. Greutatea zapezii difera. De pilda, 1 metru cub de zapada proaspata si uscata are - 30-60 kg; proaspata si umeda - 60-150 kg; presata de vant - 150-300 kg; veche, uscata - 400-600 kg; - veche umeda - 600-800 kg; gheata - 800-920 kg. Este util sa stim ca avalansele de zapada pulbere aluneca cu viteza mare, produc un suflu puternic, iar in majoritatea cazurilor actioneaza mortal prin presiunea mare asupra aparatului respirator. Ele se produc pe pante cu o inclinatie cuprinsa intre 14 si 50 grade. Daca inclinatia este mai mica de 14 grade, zapada nu aluneca, iar peste 50 de grade zapada nu este retinuta.
Pericolul de avalanse e mai mare in timpul ninsorii abundente, precum si-n urmatoarele 3-4 zile, pana la tasarea zapezii. De asemenea, riscul cel mai mare de producere a avalanselor este intre orele 9-16. Deplasarea nu se face pe partile laterale ale vailor mai abrupte, care nu sunt acoperite de padure; se va urmari intotdeauna, in asemenea portiune, firul vaii, la mijlocul ei. Atunci cand deplasarea are loc pe creste, se va evita traversarea pantelor sub cornise.
Incheiem printr-un frumos citat referitor la avalanse: "Muntele e tolerant, da mai intai avertismente, indeamna la prudenta... Muntele nu este un ucigas, ci un urias bland si bun, care din joaca nevinovata, din prea multa dragoste, ii inabusa uneori cu imbratisarile sale pe prichindeii prea neastamparati...".
P.S.: Niciodata nu vom sti totul despre avalanse. Dar, ca sa le evitam, trebuie sa invatam cat mai multe despre ele.
Articol semnat de IULIAN NICA
Articol vizualizat de 6019 ori
Istoria Salvamontului in Romania
1999 - 30 de ani de Salvamont romanesc
Salvarea montana, aceasta nobila ocupatie, imbinarea intre curaj si umanitarism, entuziasm si competenta, dintre dragostea de frumusetile naturii si generozitate, implineste anul acesta (1999-n.n.), in Romania, 30 de ani de activitate legiferata, in ...
DETALII
Lista comentarii