Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Marcajele de pe traseele montane

Postat de: moderator, ultima actualizare: 20 Aprilie 2024

Marcarea traseelor montane in scopul ghidarii turistului este cea mai comuna forma de orientare turistica. Marcajul se aplica in special pe trunchiurile copacilor, stanci, sau pe structuri realizate de oameni (ex. stalpii din golurile alpine). Marcarea traseelor se face, in special, pe copaci sau stanci inalte pentru ca marcajul sa nu fie acoperit de zapada, dar se poate face si pe pietre/stanci acolo unde relieful nu permite altfel (ex. pe creste).

Pentru marcarea traseelor montane se utilizeaza urmatoarele conventii:
Marcaj banda verticala - se foloseste pentru marcarea traseelor principale (a magistralelor), in special trasee de creasta;
Marcaj cruce - se foloseste pentru marcarea traseelor de legatura;
Marcaj punct - se foloseste pentru marcarea traseelor circuit (trasee "dus-intors");
Marcaj triunghi - se foloseste pentru marcarea traseelor secundare.

Fiecare din marcajele de mai sus poate fi aplicat in una din culorile rosu, albastru, galben, in ordinea importantei lor.

Marcajele de trasee montane sunt precedate (sau secundate) de indicatoare de directie, placi metalice in forma de sageata, pe care sunt trecute informatii utile cum ar fi: directia de deplasare spre un obiectiv, timpul de mers pana la acesta si semnul de marcaj. Unele contin si informatii suplimentare cum ar fi semnul si numarul de telefon al Salvamont sau numarul de telefon al jandarmeriei montane.

Timpul trecut pe indicatoarele de directie este calculat in conditii de mers normale cu pauze de cinci minute dupa fiecare ora de mers. De cele mai multe ori timpul trecut pe indicator este compus din doua valori (ex. 1 - 1 1/2 ore), cele doua valori indica durata in timp a traseului atat pentru turistii antrenati cat si pentru cei mai putin antrenati.

In drumetiile montane pot fi observate si alte marcaje pe copaci. Acestea nu trebuie confundate cu marcajul turistic, ele fiind de fapt marcaje forestiere. Chiar si aceste marcaje sunt utile atunci cand este "pierdut" marcajul turistic de aceea cunoasterea lor este importanta. Marcajele forestiere sunt:

O banda rosie verticala - marcheaza limita de parcela forestiera. Se intalneste pe picioarele de munte si coboara, de obicei, catre un curs de apa.

Doua benzi orizontale rosii separata de una alba (langa acest marcaj se aplica un numar) - marcaj de parcele alaturate. Acest marcaj se aplica pe culme sau pe vale.

Litera "H" rosie - marcheaza limita dintre doua ocoale silvice. Acest marcaj se aplica numai pe culme si separa doua bazine hidrografice (cumpana de ape).

Cunoasterea reliefului zonei respective si a marcajelor forestiere poate ajuta turistul sa se orienteze cu usurinta astfel incat sa coboare in siguranta de pe munte.

Interpretarea corecta a marcajelor turistice este foarte importanta, cu toate acestea ea nu inlocuieste utilizarea unei harti. Se recomanda consultarea prealabila a topografiei zonei, inaintea pornirii pe traseu. 

Articol vizualizat de 4413 ori


Alte articole din categoria Salvamont


Telefoane utile Salvamont Dispecerat National Salvamont 0725-826668 Salvamont Arges 0745-047069 Salvamont Bihor 0259-467876 Salvamont Bistrita 0740-117264 Salvamont Beius 0259-329223 Salvamont Borsa (partea nordica a M-tii Rodnei) 0262-342322 Salvamont Bran 0268-236978; 0268-236800 Salvamont Brasov 0744-503 ... DETALII
Cum lansezi un SOS pe munte Este o mare obligatie sociala si de omenie ca fiecare dintre cei care urca in Carpati sa stie perfect cum se alerteaza, in fata unui pericol, o formatie Salvamont, cabanierii sau alti turisti. Pentru ca de ani de zile a fost stabilit un adevarat cod de alarma pe munte, practicat in toate tarile. ... DETALII
Sfaturi pentru supravietuire in caz de avalansa Avalansa... - acest fenomen ce se produce prea adesea in Carpati si care, din pacate, in ultima vreme, face multe victime, poate tocmai pentru faptul ca cei ce urca in munti stiu putin despre el - nu exista o literatura prea vasta adresata maselor largi. Datorita numeroaselor accidente montane se ... DETALII
Cate ceva despre avalanse Prin avalanse se intelege alunecarea in panta a unei cantitati mai mici sau mai mari de zapada. Cauza principala a avalanselor este prabusirea echilibrului tensional al zapezii care, la randul sau, depinde de structura si stabilitatea "paturii albe", de unghiul de inclinatie a pantei. ... DETALII
Marcajele turistice Marcajele turistice au fost create cu scopul de a usura orientarea in teren si a creste gradul de securitate al turistilor. In Romania exista 12 tipuri de marcaje turistice rezultate din imbinarea a patru simboluri (punct, cruce, banda si triunghi) si trei culori (galben, albastru si rosu), ... DETALII

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!