Avem nevoie de un rucsac deoarece este cel mai comod obiect in care ne impachetam echipamentul, il ducem in spate si avem ambele maini libere. Dimensiunea lui - trebuie sa tinem cont de diverse aspecte: statura, forta fizica, durata de utilizare, volumul echipamentului etc. In Europa, rucsacii de litraj mare se fabrica cu spate reglabil, iar in America de Nord sunt unele firme care le fac cu spate fix. Rucsacul cu reglare pentru orice statura inca nu s-a inventat.
In general pentru un om cu o inaltime de pana la 160 cm se recomanda litrajul de pana la 60-65 litri. Rucsacii mai mari sunt recomandati de la 160 cm in sus.
Atentie! Un rucsac supradimensionat sau cu spatele incorect reglat poate duce la ingreunarea respiratiei, oboseala prematura sau chiar la afectiuni ale coloanei vertebrale. De asemenea, tinerilor care nu au ajuns inca la maturitatea fizica, le este daunator rucsacul supradimensionat si foarte greu - si eu am probleme cu spatele!
Un alt aspect important este constructia spatelui, a bretelelor si a pernelor laterale.
Cand se cumpara un rucsac el nu se incearca gol. Rucsacul trebuie incarcat cu 8-10 kg, greutate la care se aseaza bine pe spate. Acum se face ajustarea dupa inaltimea purtatorului in asa fel incat pernele laterale sa fie la nivelul soldului, iar punctul de racordare al bretelelor la sistemul de spate sa fie putin mai sus de omoplati, eventual in dreptul lor dar in nici un caz mai jos, deoarece nu veti avea echilibrul necesar in timpul mersului. Bretelele trebuie sa se aseze (culce) pe umeri in asa fel incat sa aveti senzatia ca va imbraca. Faceti cativa pasi si vedeti daca rucsacul sta stabil, se misca impreuna cu dumneavoastra sau nu. Incercati daca bretelele va deranjeaza la gat sau nu. Spre terminatia dinspre cataramele de ajustare ele trebuie sa fie curbate spre exterior (spre brate) – se numesc bretele anatomice. Acestea evita presarea excesiva in dreptul plamanilor.
In ultima perioada marcile care dau tonul in lume pun accent deosebit pe sisteme care sunt adaptate configuratiei fizice (formei anatomice) a femeii. La noi nu prea merge atata timp cat asa-zise magazine de specialitate comanda cate 1-2 bucati pe produs (poate candva, cand vanzarile vor creste substantial).
Pernele laterale trebuie sa fie suficient de robuste dar in acelasi timp confortabile. Ele sunt eficiente in cazul in care simtiti ca greutatea se repartizeaza si pe bazin, astfel vi se ia o parte din greutate de pe umeri si se transmite pe picioare. In felul acesta veti respira mai usor, oboseala si durerea la umeri va aparea mai tarziu. In cazul in care doriti un contort sporit in timpul unui mars mai lung, va trebui sa va orientati spre acele sisteme de spate care au incorporate materiale care disperseaza transpiratia si in cazul transpirarii excesive se usuca repede.
Acestea sunt plasele tridimensionale tesute in trei straturi succesive. Au o absorbtie de apa redusa si strucrura intermediara se afla intr-o miscare continua atata timp cat umblati asigurand in acest fel o oarecare ventilatie. Atat despre spate cu toate ca s-ar mai putea spune cate ceva. In ceea ce priveste partea efectiva de sac, este dificil sa dai sfaturi concrete, deoarece sunt multe tipuri cu diferite destinatii. Un lucru este in important, ceea ce tine si de dimensiunea lui atunci cand il alegeti: rucsacul incarcat nu trebuie sa depaseasca mult inaltimea capului dumneavoastra, deoarece va va dezechilibra si in teren abrupt puteti suferi accidente.
Totusi cateva sfaturi:
- Nu este bine, ca intotdeauna sa va influenteze doar pretul scazut sau mare. Trebuie sa decideti daca la banii respectivi primiti sau nu produsul care va satisface sau nu necesitatile pentru care il achizitionati.
- Este confectionat din material care va convine sau nu? Obligatoriu intrebati de calitatea si proprietatile materialelor si a accesoriilor, daca vanzatorul nu are raspunsuri convingatoare spuneti sa intrebe producatorul (desi acesta este obligat sa dea informatii complete despre produs, nu toti vanzatorii le cunosc; chiar am intalnit cazuri, cei drept nu multe, cand informatiile au fost denaturate din motive subiective).
- Trebuie sa decideti daca aveti nevoie sau nu de buzunare? Ele pot fi aplicate la vedere sau mascate sub forma de burduf. Puteti avea chiar buzunare detasabile pentru rucsacii fara buzunare.
- Sa aiba sufciente chingi de ajustare si reglare a volumului de atasare a diverselor accesorii sau a sculelor folosite la munte: pioleti, coltari, bete de tura. Veti duce cu dumneavoastra schiuri, snowboard, rachete de zapada? Daca da, ele sa se poata fixa rapid, comod si solid. Doriti sa introduceti sistem de hidratare? Pentru toate aceste nevoi exista oferta.
Cateva cuvinte despre organizarea echipamentului in rucsac. Chingile de comprimare si ajustare au si aici un rol al lor.
In partea de jos a rucsacului se pun obiecte voluminoase si usoare cum ar fi sacul de dormit si imbracamintea de care nu aveti nevoie in timpul mersului. La rucsacii compartimentabili, in compartimentul inferior.
In partea de mijioc se pun de obicei obiecte de dimensiune mica, dar grele, vase de gatit, primus, butelii cu gaz, carabiniere, ciocan, pitoane etc. Obiectele metalice cu muchii ascutite sau asperitati trebuie puse in huse sau teci, deoarece pot duce la deteriorarea rucsacului sau a altor obiecte din el. Stricaciunile astfel cauzate sunt usor detectabile (depistabile, observabile) si nu fac obiectul garantiei date de producator.
In partea de sus se pun, de obicei, diverse obiecte de greutate mica de care eventual aveti nevoie in timpul mersului, astfel le aveti la indemana si nu scotociti prin tot rucsacul.
In capac este locul aparatului foto, chei, acte, lanterna etc.
Dupa ce ati incarcat rucsacul, el trebuie sa se poata ajusta si comprima intr-o masura oarecare, atat in circumferinta, cat si in inaltime. La asta servesc chingile respective. Niciodata nu burdusiti rucsacul ca el sa devina un cilindru, este important sa nu deformati forma initiala a spatelui, deoarece va aparea asa-zisul fenomen de rostogolire si va va fi foarte incomod la purtare.
Articol vizualizat de 3653 ori
Lista comentarii