Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Garofita Pietrei Craiului - Dianthus callizonus

Postat de: moderator, ultima actualizare: 20 Aprilie 2024

A produs prin raritatea ei o vie nedumerire in randul oamenilor de stiinta; planta nu este intalnita in nici unul din masivele muntoase invecinate si nici nu se aseamana cu vreuna din garofitele din Europa, intrunind caracterele a doua grupe sistematice ale genului: "Alpini" si "Glauci". Originea ei insa nu a fost pe deplin lamurita.

Se pare ca se aseamana cu o garofita din China, fiind o specie relicta, apartinand unui trunchi primitiv al genului din care s-au despins in alte parti ale Europei speciile actuale de garofite alpine. Una din ipoteze presupune ca aceasta specie s-a pastrat intr-o enclava carpatica in care s-au conservat conditiile de clima si sol initiale. Astfel planta ar fi supravietuit pana astazi fara a suferi transformarile prin care au trecut celelalte specii. Ipoteza pare valida daca urmarim pozitia geografica a Pietrei Craiului si structura sa geologica.

Planta apartine familiei Caryophyllaceae, care la randul ei apartine ordinului Caryophyllale. Este o famile foarte numeroasa, cosmopolita, care numara 88 de genuri si peste 2000 de specii din zonele temperate. Multe dintre ele sunt plante decorative, si multe sunt foarte raspandite. Cele mai multe cresc in bazinul Mediteranei si in regiunile de granita dintre Asia si Europa. In emisfera sudica traiesc foarte putine plante din aceasta familie, remarcabila fiind Colobanthus quitensis, planta dicotiledonata cea mai sudica si una dintre cele doua specii de plante cu flori ale Antarcticii.

Tulpina scunda, de 5-10 cm inaltime, poarta la varf o singura floare cu corola de circa 3 cm in diametru, formata din cinci petale late, la varf dintate, de culoare rosie-carmin, la baza cu o pata purpurie, impestritata cu alb si cu peri albi, matasosi, stralucitori. Floarea prezinta in centru un inel purpuriu pestrit, deosebit de caracteristic. Pe dos, petalele sunt albe-verzui. Frunzele inguste si alungite, de 2-4 cm lungime, sunt asezate in perechi. Infloreste in lunile iulie si august. Creste numai pe branele si coastele abrupte din Piatra Craiului, fiind planta endemica pentru acest masiv si declarata monument al naturii.

Garofita Pietrei Craiului a fost descoperita de doi botanisti ardeleni, cu mai bine de 150 de ani in urma. Dupa o obositoare expeditie pe crestele salbatice ale Pietrei Craiului, Kotschy si Schott au adus in lumea stiintei o floare rara, de o neasemuita frumusete: Dianthus Callizonus (garofita cu prea frumoase brauri). Ion Simionescu descria planta: "Petalele rasfrante larg sunt de un ros de carmaz sters. Pe ele sunt trase dungi, in lung, de un ros mai inchis, iar spre launtrul florii, o rotita de dantela fina cu ochiuri mici de aceeasi culoare mai inchisa. Urmeaza apoi un cerc alb, cu raze iarasi rosii, iar in mijloc, un joc de verde si alb neintrecut...".

Familia garoafelor cuprinde plante cu tulpinile articulate, formate din noduri si internoduri. Frunzele sunt simple, totdeauna cu marginea intreaga si opuse, de obicei sesile si cu baza concrescuta intr-o teaca in jurul tulpinii. Stipelele lipsesc totdeauna. Florile sunt grupate in inflorescente dihazii. Floarea este bisexuata, cu simetrie radiara, pe 5 cicluri si pe tipul 5, mai rar pe tipul 4.

Caliciul are sepalele libere sau concrescute si este persistent la fruct. Corola este totdeauna cu petalele libere, adesea bifidate sau numai dintate la crestet, uneori sunt avortate (Sagina). Androceul este format din 2 cicluri de stamine, dar cel intern se poate reduce la unele specii. Ovarul este superior sau semiinferior si cu o singura loja, uneori in partea inferioara cu 2-5 loji si cu 3-5 stigmate libere. Fructul este o capsula multisperma, cu dehiscenta apicala, printr-un numar de dinti egal sau dublu fata de numarul carpelelor. Rareori fructul este unisperm si indehiscent, o nucula sau carnos, o baca (Cucubalus).

Genul Dianthus, care in limba greaca inseamna floare divina, (dios - zeu, anthos - floare) cuprinde aproximativ 300 de specii anuale si perene, numeroase varietati si hibrizi. Sunt foarte usor de cultivat si foarte apreciate pentru culorile vii si parfumul lor delicat.

In muntii nostri traiesc alaturi de garofita Pietrei Craiului si alte specii: Dianthus spiculifolius, Dianthus superbus, Dianthus glacialis subsp. Gelidus, Dianthus carthusianorum, Dianthus armeria, Dianthus armeriastrum, Dianthus banaticus, Dianthus campestris, parte dintre ele fiind ocrotite prin lege.

Articol vizualizat de 6968 ori


Alte articole din categoria Flora si fauna


Marmota - Marmota marmota Mamifer ce apartine familiei Sciuride, se intalneste pe platourile sau pantele insorite ale muntilor, la adapostul vailor. Desi a disparut acum o suta de ani din Romania, au fost aduse cateva exemplare recent in zona Muntilor Fagaras, Parang, Retezat, Rodnei si lasate sa traiasca in rezervatii. ... DETALII
Lupul - Canis lupus Lupul apare in istoria si mitologia multor popoare din spatial indo-european. De la legendara lupoaica ce i-a hranit pe cei doi frati intemeietori ai Romei antice, continuand cu steagurile de lupta in forma de cap de lup ale stramosilor nostri dacii, pana la legile instituite de primul mare ... DETALII
Sangele voinicului - Nigritella ssp. Sangele voinicului (Nigritella nigra) Este o planta perena care are in pamant 2-5 tuberculi comprimati si divizati, din care pornesc radacinile. Tulpina este ierboasa, dreapta si inalta de 8-20 cm. Frunzele au o forma lineara, inguste, alungite si orientate in sus. Culoarea lor este de un verde ... DETALII
Floarea de colt - Leontopodium alpinum Gingasa si uluitoare prin alcatuire, floarea de colt iti umple sufletul de frumusete. Cautata pentru frumusetea sa aceasta a fost declarata monument al naturii si in consecinta este ocrotita prin lege. Intalnita altadata si in locuri mai domoale, astazi s-a refugiat spre culmi, in cotloanele ... DETALII
Smardarul - Rhododendron kotschy Rhododendron (din grecescul: rhodos=trandafir, si dendron=arbore) este un gen numeros (peste 800 de specii) de plante (arbori si arbust) din familia Ericaceae orginar din estul Asiei si, in ciuda numelui alternativ de bujor de munte, nu trebuie confundat cu bujorul propriu-zis (Paeonia officinalis) ... DETALII

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!