Logo parteneri   |   Despre noi   |   Membri   |   Regulament   |   Copyrights   |   Contact
CAUTARE
LIKE US
online
Asociatia TuristMania
Cabane si Refugii
Cluburi montane
Salvamont Romania

Marmota - Marmota marmota

Postat de: moderator, ultima actualizare: 20 Aprilie 2024

Mamifer ce apartine familiei Sciuride, se intalneste pe platourile sau pantele insorite ale muntilor, la adapostul vailor. Desi a disparut acum o suta de ani din Romania, au fost aduse cateva exemplare recent in zona Muntilor Fagaras, Parang, Retezat, Rodnei si lasate sa traiasca in rezervatii. Marmota traieste in colonii si este apreciata in special pentru blana si grasime. Cand este in pericol, scoate un sunet asemanator unui tipat de pasare, ca semnal de avertizare. Isi construieste vizuina pe versantii sudici (1600-2500 m) deoarece ii place sa stea la soare ore intregi. Are in jur de 51-58 cm lungime, iar coada de 13-16 cm, atingand uneori 5-6 kg, fiind astfel cea mai mare specie de rozatoare. Blana ei are culoare bruna sau cenusiu inchis pe partea dorsala, iar ventral este galben roscata, coada in ultima portiune fiind neagra. Poate sa atinga varsta de 15 ani.

Este un animal diurn, iar hrana este vegetala, desi uneori mai consuma si insecte. Dintre simturi cel mai dezvoltat este vazul. Din octombrie intra timp de sase luni in stare de hibernare, proces ce incetineste ritmul inimii pana la cinci batai pe minut si respiratia pana la 1-3 respiratii pe minut. Astfel suplimentul de grasime este consumat cat mai incet posibil. Riscul mortii prin infometare apare la marmotele tinere al caror strat de grasime se absoarbe mai repede.

Maturitatea sexuala este atinsa la varsta de doi ani, imperecherea avand loc intre lunile aprilie-mai, perioada de gestatie fiind de 34-35 de zile dupa care femela da nastere la 2-4 pui care la inceput sunt orbi si golasi.

Cu toate ca este ocrotita prin lege, marmota este frecvent vanata pentru colti, in special cei din maxilarul superior, din care se pot face obiecte de podoaba. 

Articol vizualizat de 5564 ori


Alte articole din categoria Flora si fauna


Ursul brun - Ursus arctos Desi raspandit in toata regiunea holarctica, pentru romani ursul brun este un animal prin excelenta romanesc. Prezent in folclor din cele mai vechi timpuri, amintit de Mircea Eliade ca totem al unora dintre calugarii luptatori daci, ursul a devenit o figura legendara, privit cu teama si admiratie ... DETALII
Floarea de colt - Leontopodium alpinum Gingasa si uluitoare prin alcatuire, floarea de colt iti umple sufletul de frumusete. Cautata pentru frumusetea sa aceasta a fost declarata monument al naturii si in consecinta este ocrotita prin lege. Intalnita altadata si in locuri mai domoale, astazi s-a refugiat spre culmi, in cotloanele ... DETALII
Fazanul - Phasianus colchicus Fazanul (Phasianus colchicus) este cea mai importanta pasare din avifauna noastra cinegetica, prin raspandirea ei si crestarea numerica. Masculul are o coada lunga bifurcata, iar penajul auriu cu pene pestrite alb cu negru, sau galben cu cenusiu. Capul este albastrui cu reflexe verzui. Femela ... DETALII
Sangele voinicului - Nigritella ssp. Sangele voinicului (Nigritella nigra) Este o planta perena care are in pamant 2-5 tuberculi comprimati si divizati, din care pornesc radacinile. Tulpina este ierboasa, dreapta si inalta de 8-20 cm. Frunzele au o forma lineara, inguste, alungite si orientate in sus. Culoarea lor este de un verde ... DETALII
Vipera comuna si vipera cu corn Dintre speciile de "vipere" (fam. Viperidae) intalnite in tara noastra, regasim in zonele montane doar doua specii: vipera comuna (Vipera berus berus Linnaeus, 1758) si vipera cu corn (Vipera ammodytes ammodytes Linnaeus, 1758). O varietate a ultimei amintite este Vipera ammodytes ... DETALII

Lista comentarii

Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!