Atunci cand este frig, vasele sangvine periferice se contracta, astfel incat mai putin sange (cald) circula prin extremitatile corpului. Urmare a acestui fapt, se pot forma cristale in anumite portiuni ale organismului. Din cauza ca aportul de sange nu se face in mod corespunzator, pot fi afectate serios pielea si diverse tesaturi.
Exista riscul aparitiei degeraturilor pe suprafete mari ale corpului si la nivelul extremitatilor (degetele de la maini, degetele de la picioare, nasul, urechile). La 0 grade Celsius sau la temperaturi mai scazute, vasele de sange incep sa se ingusteze. Acest fenomen apare si atunci cand o persoana este expusa vantului puternic. In momentul in care corpul este expus unor temperaturi extrem de mici pe o perioada indelungata de timp, fluxul de sange la nivelul anumitor parti ale corpului atinge un nivel periculos de redus.
Ce observi?
* Pielea devine alba;
* Dupa o anumita perioada de timp apar pete albastrui in acele portiuni ale corpului care au inghetat;
* Existenta unor furnicaturi, care se transforma in senzatie de arsura apoi durere;
* Apar basici cu lichid negru;
* Se exfoliaza pielea;
* Pe anumite portiuni pielea este alba, tare, rece si apoi devine neagra;
* Apare senzatia de amorteala.
Ce trebuie sa faci?
* Transporta victima intr-un loc adapostit;
* Indeparteaza bijuteriile victimei, fara a-i afecta in vreun fel pielea;
* Reincalzeste portiunile degerate, atata vreme cat nu risti sa provoci rani;
* Protejeaza portiunile in cauza impotriva frigului;
* Portiunile afectate ar trebui reincalzite, prin cufundare timp de 20-30 de minute in apa la temperatura corpului;
* Degeraturile severe ar trebui tratate intr-un interval de 24 de ore de la instalare;
* Nu aseza un obiect fierbinte direct pe tesutul degerat, deoarece poate genera temperaturi mai mari decat cele dorite si poate cauza arsuri;
* Intreprinde tot ce este posibil si protejeaza portiunea afectata de degeraturi, pe care ai reusit sa o incalzesti, astfel incat aceasta sa nu inghete din nou si transporta cat mai rapid victima la un spital unde sa poata fi tratata;
* Verifica daca victima a facut vaccinul antitetanos;
* Nu sparge basicile care s-au format;
* Aplica un bandaj, astfel incat sa protejezi portiunea afectata;
* Consulta un medic.
Daca victima este lipita de un obiect care a inghetat, de exemplu de un congelator, incearca s-o eliberezi turnand apa la temperatura camerei peste portiunea afectata. Daca este vorba despre un obiect alimentat cu energie electrica, intrerupe alimentarea cu energie inainte de a face operatiunea amintita anterior. Nu utiliza niciodata un uscator de par sau un cutit pentru a elibera victima.
Articol vizualizat de 1369 ori
Lista comentarii