Epuizarea termica
Postat de: moderator, ultima actualizare: 15 Martie 2025
Noptile de la urgente au ajuns la fel de agomerate ca garzile de zi. Temperaturile crescute chiar si pe durata noptii au dus la aparitia epuizarii termice la mai multi pacienti.
Ce trebuie sa stiti despre epuizarea termica:
1. Nedecelata si netratata la timp epuizarea termica evolueaza spre forme clinice severe ce pot merge pana la soc termic si deces.
2. Apare prin depasirea posibilitatilor de adaptare a organismului la temperaturi ce se mentin crescute pe durata a mai multe zile.
3. Se manifesta prin instalarea de semne neuropsihice precum oboseala marcata, astenie, apatie, somnolenta, cefalee, ameteli, insotite de cele tegumentare precum transpiratii excesive, horpilatii ("piele de gaina") si cardiovasculare uneori severe, hipotensiunea ortostatica (cadere tensionala la ridicarea in picioare) si tahicardie.
4. Cei mai afectati de epuizarea termica sunt copii si varstnicii, pacientii cu patologie cardiovasculara si obezii precum si cei care stau in apartamentele incinse de la ultimul etaj sau in autoturismele fara aer conditionat.
5. Tratamentul consta in scaderea temperaturii corpului prin: consumul de lichide reci (! Nu alcool), dusuri reci sau utilizare de prosoape umede si ventilatie (! Nu aplicati alcool pe piele), odihna intr-un mediu racoros, eventual cu aer conditionat), cu picioarele ridicate peste nivelul inimii. Daca starea clinica nu se amelioreaza sunati la 112.
6. Pentru a nu ajunge in astfel de situatii nu tineti geamurile deschise cand este foarte cald si nu gatiti la orele amiezii. Aerisiti la primele ore ale dimintetii, utilizand curenti de aer, evitati utilizarea electrocasnicelor ce genereaza caldura si impiedicati actiunea razelor solare prin jaluzele, materiale textile ude. Daca nu aveti aer conditionat petreceti cateva ore zilnic in spatiile publice racoroase.
Articol semnat de Dr. Tudor Ciuhodaru
Articol vizualizat de 3024 ori
Alte articole din categoria Prim ajutor
Cum sa recunosti astmul?
Ce observi?
* Senzatia de lipsa de aer;
* Respiratie sacadata sau tuse;
* Victima respira suierator sau are dificultati la respiratie;
* Din cand in cand se contracta muschii de la nivelul gatului si al umerilor;
* Stare de anxietate sau teama;
* Buzele, degetele si nasul se invinetesc;
* Este ...
DETALII
Hipotermia
Din punct de vedere al actiunii frigului organisnul uman este impartit in doua zone:
1. nucleul central (creier, gat, organe toracice si abdominale) ce au temperatura constanta de 37*C
2. invelisul nucleului central (pielea, tesut subcutanat muschi) al carui temperatura variaza.
Hipotermia se ...
DETALII
Ce este de facut in caz de entorsa?
In situatia in care o incheietura este solicitata dincolo de limitele normale la care rezista, vorbim despre o entorsa. Aceasta situatie implica intinderea sau ruperea ligamentelor si, uneori, afectarea vaselor de sange, a nervilor sau a altor tesuturi.
O entorsa poate sa apara in timp ce facem ...
DETALII
Ce faci daca ai o luxatie?
Luxatia apare atunci cand doua oase ale unei articulatii se deplaseaza. In cazul unei luxatii, capsula incheieturii este lezata si ligamentele se rup. Incheietura este deformata.
Luxatia este provocata de un impact cauzat de o forta exterioara (un soc, o lovitura, o cazatura) sau de o forta care ...
DETALII
Trusa medicala si de prim ajutor pentru excursii
Este bine sa aveti o trusa medicala personala cu voi cand plecati pe munte. Nu trebuie sa contina foarte multe pentru a nu fi foarte grea.
In trusa ar trebui sa existe, atat medicamente si obiecte de prim ajutor, cat si obiecte nemedicale, acestea fiind destinate situatiilor speciale pe care le ...
DETALII
Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!
Lista comentarii