O intepatura de capusa este o rana de dimensiuni reduse cauzata de un parazit asemanator cu paianjenul, care traieste in paduri, zone acoperite cu iarba, tufisuri si dune. Pentru a se putea reproduce, capusa are nevoie de sange. Ea nu poate sari si nici zbura, de aceea asteapta, stand pe plante sau in iarba.
In momentul in care trece pe langa ea un animal sau un om, capusa se agata cu gura de epiderma expusa a acestuia. Apoi suge sangele victimei timp de mai multe ore sau chiar mai multe zile. Capusa poate transmite diverse boli. Una dintre ele este boala Lyme.
Cu cat capusa sta mai mult timp pe pielea cuiva, cu atat riscul de infectie este mai mare. Acesta este motivul pentru care capusa trebuie inlaturata rapid, de preferat in primele 24 de ore.
Ce observi?
* O intepatura de capusa nu este dureroasa si trece de multe ori neobservata. Dupa cateva ore apare senzatia de mancarime;
* Daca se alimenteaza cu sange, o capusa ajunge la dimensiunea unui bob de mazare si este mai usor de depistat. In cazul oamenilor, capusa se instaleaza de obicei pe cap, pe gat, la subsuori, in zona genunchilor, in zona inghinala si a gleznelor. Teoretic, o capusa poate fi gasita oriune pe corp.
Ce trebuie sa faci?
* Indeparteaza cat mai rapid capusa. Utilizeaza in acest scop un dispozitiv special, destinat inlaturarii capuselor sau o penseta fina. Nu inlatura capusa cu degetele;
* Procedeaza in asa fel incat sa indepartezi si corpul insectei si capul acesteia;
* Indeparteaza capusa printr-o singura miscare;
* Nu utiliza alcool, antiseptic sau alte substante pentru a anestezia capusa;
* Spala rana cu apa si apoi dezinfecteaz-o cu alcool sau cu un antiseptic;
* Noteaza unde este locul pe corpul victimei si care este data la care a intepat capusa;
* Daca pielea isi modifica aspectul in mod neobisnuit in primele saptamani dupa intepatura, sfatuieste victima sa se duca la un medic;
* Indruma victima catre un spital sau un medic daca:
- pielea isi modifica aspectul in mod neobisnuit;
- apar alte simptome (de exemplu, febra, dureri de cap, dureri ale incheieturilor);
- victima este o femeie insarcinata.
Exista o serie de masuri care se pot lua pentru a se preveni intepatura de capusa. Poti utiliza o plasa antiinsecte sau un spray impotriva insectelor. De asemenea, poti purta imbracaminte care iti acopera cea mai mare parte a corpului (in special in cursul dupa-amiezii). Poti sa consulti si un medic, care iti poate recomanda un anumit vaccin. Poti, de asemenea, sa te informezi despre cum arata si ce probleme pot cauza anumite insecte.
Articol vizualizat de 3609 ori
Lista comentarii