Muscatura viperelor
Postat de: moderator, ultima actualizare: 12 Decembrie 2024
O muscatura se caracterizeaza prin doua intepaturi mici, rosii. Dupa muscatura, in 10-15 minute locul se umfla, se inroseste si devine foarte dureros.
Se recomanda a se actiona in primele doua ore. Dupa muscatura se aplica repede un garou deasupra muscaturii, cu notarea orei. Aplicarea dupa 30 de minute este de prisos. In drum spre spital garoul se va slabi tot la 15 minute. Cele doua rani vor fi unite cu o incizie facuta cu o lama trecuta prin foc, pentru ca sa curga sangele si veninul. Veninul poate fi extras cu ajutorul unei ventuze. Nu se indica sugerea cu gura. Pe rana se aplica frunze de grozama si angelica. Tinctura de angelica se indica si intern.
Grozama este arbustul din care se fac maturi, are niste flori galbene. Angelica este o planta aromatica cu flori albe-verzui.
Un doctor american s-a lasat muscat de sarpele cu clopotei si a luat tinctura de echinaceea care a actionat anuland efectul veninului. La noi, se poate cumpara de la magazinele naturiste avand un pret derizoriu. Foarte bun este hipermanganatul de potasiu care se indica a fi aplicat direct pe rana.
Se recomanda transportarea pacientului pe targa intr-un mediu spitalicesc, pentru a se stopa imprastierea veninului in organism.
Se recomanda frecarea incaltamintei si a picioarelor cu usturoi, al carui miros indeparteaza vipera. Deci ce trebuie sa faceti sa aveti totdeauna usturoi, ventuza, etc. Cel mai bine este sa nu ai de a face cu viperele.
Articol vizualizat de 2046 ori
Alte articole din categoria Prim ajutor
Epuizarea termica
Noptile de la urgente au ajuns la fel de agomerate ca garzile de zi. Temperaturile crescute chiar si pe durata noptii au dus la aparitia epuizarii termice la mai multi pacienti.
Ce trebuie sa stiti despre epuizarea termica:
1. Nedecelata si netratata la timp epuizarea termica evolueaza spre forme ...
DETALII
Ce trebuie sa stim despre epilepsie?
Epilepsie este denumirea generica pentru o serie intreaga de afectiuni legate de o hiperstimulare a creierului care duce la afectarea constientei, la perturbarea miscarilor si a capacitatii de observatie.
Ce observi?
* Victima respira neregulat sau nu respira deloc;
* Victima saliveaza in ...
DETALII
Degeraturile
Degeraturile reprezinta cea mai frecventa leziune prin frig si se produce atunci cand tesuturile umane ating temperatura de minus 3 - minus 4*C, printr-o expunere suficient de lunga la temperaturi sub minus 6*C.
Factori favorizanti:
1. Umiditatea crescuta
2. Vantul
3. Epuizarea
4. Haine ...
DETALII
Ce ne facem cu intepaturile de insecte?
Intepatura de insecta este o rana de mici dimensiuni, cauzata de o insecta; de obicei, o astfel de rana este inofensiva si creeaza o vaga senzatie de disconfort.
Daca insa victima a fost intepata in mai multe randuri, cantitatea de substanta toxica ce ajunge in organism in urma intepaturilor poate ...
DETALII
Ce faci daca ai o luxatie?
Luxatia apare atunci cand doua oase ale unei articulatii se deplaseaza. In cazul unei luxatii, capsula incheieturii este lezata si ligamentele se rup. Incheietura este deformata.
Luxatia este provocata de un impact cauzat de o forta exterioara (un soc, o lovitura, o cazatura) sau de o forta care ...
DETALII
Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!
Lista comentarii