Cea mai mare problema pentru cei care fac exercitii fizice in frig o reprezinta hipotermia sau pierderea masiva de caldura. Cand faceti miscare intr-un mediu rece trebuie sa luati in considerare un factor primar: cata caldura va pierde corpul dumneavoastra in timpul exercitiilor?
Pierderea de caldura este controlata in doua moduri:
- prin izolare, care este realizata de grasimea corporala si imbracaminte;
- prin factorii de mediu, incluzand temperatura si vantul; conteaza si daca faceti exercitiile in aer liber sau in apa. Fiecare dintre acesti factori joaca un rol important in abilitatea corpului de a mentine o temperatura confortabila in timpul exercitiilor.
Izolarea
Desi multi oameni aspira sa aiba o silueta trasa prin inel, e bine de stiut ca persoanele care au putin mai multa grasime sunt mai bine izolate si vor pierde mai putina caldura. Imbracamintea suplimenteaza izolarea si este in mod clar cel mai important element al performantei si al confortului in timp ce faceti exercitii fizice in frig. Un studiu a aratat ca pierderea de caldura doar din zona capului reprezinta aproximativ 50% din pierderea caldurii si, prin simpla purtare a unei caciuli, subiectii puteau sa stea afara pe timp nelimitat.
Imbracamintea este in general un bun izolator pentru ca poate retine aerul, un slab conductor al caldurii. Astfelo, deoarece aerul retinut de imbracaminte nu poate indeparta caldura din imediata apropiere a corpului, temperatura va fi mentinuta. Spre deosebire de aer, apa este un conductor rapid al caldurii. Chiar si la cele mai scazute temperaturi, oamenii vor transpira, riscand o pierdere importanta de caldura. Cu acestea in minte, veti dori sa alegeti imbracaminte care poate retine aerul, dar care sa permita transpiratiei sa nu ramana pe corp.
Purtand mai multe randuri de haine, nu foarte groase, aveti posibilitatea sa formati mai multe straturi izolatoare. Este important sa evitati puloverele groase din bumbac sau pe cele mulate din lana, care pot sa absoarba si sa retina apa. Deoarece acest gen de imbracaminte nu poate sa furnizeze un strat de aer uscat pe langa piele, poate creste procentul de caldura pe care corpul dumneavoastra il pierde in timpul exercitiilor.
Pastrarea mainilor si a picioarelor calde in timpul exercitiilor este o grija normala. Temperaturile scazute pot sa impiedice sangele sa ajunga la maini si la picioare, redirectionandu-l catre organele vitale pentru a le mentine calde si pentru a le proteja. Pastrarea mainilor calde va accentua circulatia sangelui catre acestea, impiedicand afectarea tesuturilor. Circulatia sangelui nu se va indrepta inspre picioare decat daca temperatura torsului este normala sau putin mai ridicata decat normalul. Deci, pentru a va pastra picioarele calde trebuie sa va mentineti tot restul corpului cald.
Verificati previziunile meteo
Inainte de a face exercitii in aer liber, verificati intotdeauna temperatura aerului si viteza vantului, stiut fiind ca un vant puternic accentueaza senzatia de rece.
Daca faceti exercitii si va aflati in pericol datorat expunerii pielii la frig, este de asemenea indicat sa incalziti aerul inhalat prin purtarea unei esarfe sau a unei masti deasupra nasului si a gurii.
Reguli pentru exercitii fizice in frig:
- Verificati temperatura si conditiile de vant inainte de a merge afara si nu faceti exercitii daca respectivele conditii sunt periculoase.
- Pastrati-va capul, mainile si picioarele calde.
- Imbracati-va cu mai multe randuri de haine care pot sa mentina aerul uscat pe langa corp (evitati puloverele groase din bumbac sau materiale similare).
- Incalziti aerul pe care il respirati daca temperaturile sunt sub nivelul de confort.
Cum trebuie sa ma imbrac cand este vreme rece?
- Purtati mai multe randuri de haine, sau haine largi, usoare, calduroase. Aerul mentinut intre straturile de haine pot sa va izoleze. Tesaturile exterioare trebuie sa fie rezistente la apa.
- Purtati o palarie sau caciula, pentru ca 40% din temperatura corpului dvs. se poate pierde prin racirea capului.
- Acoperiti-va gura pentru a va proteja plamanii de frigul extrem.
- Manusile cu un singur deget si nu prea stranse de incheietura sunt mai bune decat manusile normale.
- Incercati sa nu fiti uzi sau transpirati si feriti-va de vant.
Articol vizualizat de 2275 ori
Istoria Salvamontului in Romania
1999 - 30 de ani de Salvamont romanesc
Salvarea montana, aceasta nobila ocupatie, imbinarea intre curaj si umanitarism, entuziasm si competenta, dintre dragostea de frumusetile naturii si generozitate, implineste anul acesta (1999-n.n.), in Romania, 30 de ani de activitate legiferata, in ...
DETALII
Lista comentarii