Ce trebuie sa faci daca esti deshidratat?
Postat de: moderator, ultima actualizare: 18 Ianuarie 2025
In cazul in care o victima pierde o cantitate mai mare de lichide decat aceea pe care o introduce in organism, intervine deshidratarea. Victima nu elimina doar fluiede, ci si saruri, precum si alti nutrienti.
Ce observi?
* Gura si mucoasele sunt uscate;
* Senzatie de sete;
* Ochii sunt infundati in orbite;
* Pielea si-a pierdut elasticitatea;
* Urina este de culoare inchisa, iar victima urineaza rar;
* Senzatie de slabiciune;
* Dureri de cap;
* Dureri abdominale.
Ce trebuie sa faci?
* Intreaba victima daca are gura uscata;
* Deshidratarea (cauzata de transpiratia abundenta, de diareea severa sau de voma) se trateaza cel mai bine administrandu-se fluide pe cale orala;
* In situatia in care victima bea lichide, este de preferat ca acestea sa contina carbohidrati si electroliti;
* Asigura-te de faptul ca victima introduce in organism o cantitate mai mare de lichide decat aceea pe care a eliminat-o;
* In ceea ce priveste protectia impotriva deshidratarii, poti gasi in farmacii diferite produse care se elibereaza fara reteta sau te poti orienta spre produsele din magazinele cu articole sportive sau din cele specializate in activitati in aer liber. Daca nu exista in apropiere nicio farmacie si niciun astfel de magazin, pune o jumatate de pliculet de praf de copt (bicarbonat de sodiu) si 3 linguri de zahar intr-un litru de apa potabila.
Exista o serie de modalitati destinate prevenirii deshidratarii. In primul rand, este necesar sa bem o cantitate corespunzatoare de lichide pe parcursul zilei. Se recomanda evitarea efortului excesiv dupa-amiaza. Vestimentatia trebuie sa fie de asemenea adaptata. Poti purta palarie si haine largi, vaporoase, care sa permita circulatia aerului. Sunt si alte metode de prevenire a deshidratarii; printrea acestea se numara protejarea pielii cu lotiuni impotriva razelor solare. De asemenea, este bine sa-i acorzi suficient timp organismului tau pentru a se adapta, mai ales daca nu esti obisnuit cu clima calda.
Articol vizualizat de 2425 ori
Alte articole din categoria Prim ajutor
Ce trebuie facut in caz de lesin?
Lesinul reprezinta o pierdere brusca si de scurta durata a cunostintei, datorita lipsei temporare a oxigenului la nivelul creierului, cauzata de afluxul redus de sange.
Lesinul poate fi o reactie la durere, la epuizare sau la emotii (de exemplu, teama sau cand vedem sange). El se manifesta si in ...
DETALII
Ce trebuie sa faci daca te musca o capusa?
O intepatura de capusa este o rana de dimensiuni reduse cauzata de un parazit asemanator cu paianjenul, care traieste in paduri, zone acoperite cu iarba, tufisuri si dune. Pentru a se putea reproduce, capusa are nevoie de sange. Ea nu poate sari si nici zbura, de aceea asteapta, stand pe plante sau ...
DETALII
Epuizarea termica
Noptile de la urgente au ajuns la fel de agomerate ca garzile de zi. Temperaturile crescute chiar si pe durata noptii au dus la aparitia epuizarii termice la mai multi pacienti.
Ce trebuie sa stiti despre epuizarea termica:
1. Nedecelata si netratata la timp epuizarea termica evolueaza spre forme ...
DETALII
Ce trebuie sa stii despre convulsiile febrile?
Convulsiile se produc frecvent, fara a exista o cauza vizibila. Orice disfunctie la nivelul creierului, fie ca aceasta este temporara sau permanenta, poate atrage dupa sine o criza.
Ce observi?
* Contractii bruste, incontrolabile ale muschilor;
* Miscarile convulsive pot dura uneori cateva ...
DETALII
Ce faci in caz de hipotermie?
Hipotermia se inregistreaza in momentul in care nu se mai poate mentine temperatura normala a corpului (aceasta scade). Pentru ca temperatura sa creasca, organismul pune in miscare muschii (frisoane), pentru a produce caldura.
Corpul incearca sa piarda cat mai putina caldura. Astfel, vasele de ...
DETALII
Trebuie sa fiti logat
pentru a putea adauga comentarii!
Lista comentarii