Incep acest articol prin a-ti reaminti ca mare parte din succesul unei ture este dat de confortul picioarelor tale. De basici au parte si cei mai experimentati drumeti. De aceea, in randurile ce urmeaza, va voi prezenta lucruri de care m-am izbit in drumetii. Sunt lucruri traite de un om al muntelui.
Trei sunt factorii principali care determina formarea basicilor: primul ar fi caldura care este generata de frecarea repetata dintre piele si sosete/ciorapi, al doilea este umiditatea care destinde pielea si favorizeaza aparitia basicilor si, in sfarsit, al treilea factor, dar nu cel din urma, il reprezinta murdaria, adica pietrisul, nisipul, bucatele de nuiele etc. care amplifica frecarea. Putem preveni aceste neplaceri? In principiu, da.
Ce ar trebui sa facem? Cel mai important lucru este sa alegem bine incaltamintea/bocancii pentru excursii. Trebuie sa avem niste bocanci care sa nu jeneze in niciun fel picioarele. Stiti, desigur, ca incaltamintea trebuie sa fie suficient de larga pentru a permite un acces lejer a piciorului. O incaltaminte mai stramta conduce la umflarea picioarelor. Daca simtiti o umflare a picioarelor, nu ezitati sa reglati sireturile, in sensul largirii acestora.
E de asteptat ca o incaltaminte noua sa produca basici. Inaugurarea unei perechi de bocanci se face in casa, nu pe traseu. Recomandat e sa purtati bocancii cu o pereche de sosete mai groase, incalzite inainte cu fierul de calcat. Caldura va incalzi pielea pantofului si o va face sa se "adapteze" piciorului.
Si sosetele/ciorapii trebuie sa fie alesi in mod corespunzator. De la cei batrani am fost obisnuit sa cred ca, cele mai bune sunt sosetele de bumbac, peste care sa pui sosete de lana. Nimic mai gresit, dar scuzabil. Trebuie sa ne gandim ca acum 50 de ani nu existau pe piata alte materiale. Ciorapii de bumbac se confectionau in Romania, si erau utilizati pe scara larga in armata, si in special de vanatorii de munte. Sosetele de lana se impleteau in casa de bunica ori mama.
Astazi ne permitem sa spunem ca sosetele de bumbac sunt nepotrivite in excursii. Acestea odata imbibate cu transpiratie sau apa isi pierd forma, se strang sau aluneca si pot crea zone de frecare cu piciorul. In plus, uscarea sosetelor reprezinta o problema de nesurmontat pe munte. De aceea, va recomand sa cumparati, desi sunt destul de scumpe, sosete din magazinele de specialitate. Sunt special executate pentru drumetii cu cusaturi plate.
Nu vreau sa intru in amanunte, dar pentru iarna ne trebuie ciorapi adaptati pentru temperatura exterioara. Nu purtati sosete cu gauri sau uzate excesiv. Unii drumeti prefera sa utilizeze o singura pereche de sosete, altii - doua. Eu sunt adeptul celei de-a a doua variante. Dar sunt efectiv subiectiv, asa am invatat in copilarie de la mama. Si aici exista o scuza.
Bocancii de munte erau din piele, cu talpa de piele. Unii dintre noi isi amintesc de bocancii de Reghin. Ce bocanci de schi sau munte se faceau, nu intra pic de apa! Dar de transpirat, transpirai la greu. Astazi nu se mai pune problema. Cei ce utilizeaza a doua pereche de ciorapi folosesc ciorapi din polipropilena sau matase (ciorapi de dama dom\\\\\\\'le!). Astfel picioarele vor fi uscate, frecarea se face cu ciorapii exteriori, iar ciorapii fini raman in contact cu piciorul.
In unii bocanci gasesti si talonete. Acestea trebuie sa fie bine adaptate la forma piciorului, sa se usuce repede si sa lase piciorul sa respire. Un obicei, poate nu prea frumos, dar sanatos, este acela de a profita de pauzele mai mari si a te descalta.
Scoateti fara jena sosetele si puneti-le la zvantat. Piciorul gol se va dezumfla si pielea isi va reveni la forma initiala. Inspectia picioarelor este necesara. Primele semne de aparitie a basicilor sunt inrosirea pielii sau iritatia. Daca aveti posibilitatea introduceti picioarele in apa rece. Se intareste pielea, se diminueaza caldura acumulata, si se reduce umflarea picioarelor. La plecare picioarele trebuie, insa, sa fie perfect uscate.
Cum ati perceput o neplacere in mers, nu ezitati sa va opriti. Controlati ce determina neplacerea. Poate fi vorba despre nisip, pietricele sau alte corpuri straine. Poti sa scapi largind sireturile. Daca sosetele sunt ude, schimba-le. Daca sunt semne de roseata, folositi un plasture.
Este esential sa iti pastrezi picioarele uscate. Acest lucru poate fi dificil, in caz de vreme rea ori de traversare a unui parau/apa. Cel mai bine este sa-ti scoti bocancii si sa treci apa in picioarele goale. Nu-i prea placut, mai ales cand nimeresti o piatra ascutita/alunecoasa. Ar fi de folos sa ai la indemana o pereche de sandale. Se gasesc din belsug in magazinele de specialitate. E recomandabil sa le cumparati toamna sau iarna, caci sunt mai ieftine. Neaparat, la locurile de popas peste noapte, incaltamintea trebuie pusa la uscat. De asemenea, si sosetele. Se practica si introducerea lor in sacul de dormit.
Ce mai putem sa facem? Sa folosim pudra de talc sau alti lubrifianti tip praf. Tamponam picioarele inainte de a pleca. In acest mod se reduce frecarea. Putem utiliza si o crema anti-frecare tip vaselina. Personal nu recomand aceasta solutie. Prefer talcul, este si mai ieftin. Daca stim ca avem puncte sensibile la picioare punem preventiv plasturi/leucoplast.
Este foarte important ca pielea picioarelor sa fie mai "groasa". Ca sa obtinem o astfel de calitate a picioarelor este necesar sa mergem mai mult pe jos. Eventual sa mergem si desculti. Cred ca aveti habar de taranul care merge descult pe ogoarele patriei. In veci nu are basici. Stilistii isi dau cu alaun sau suc de lamaie.
Dar daca tot ai facut basici, ce faci? Eu, cand am avut vreo basica, am intepat-o cu acul si am golit-o de ser sau sange. Apoi, am pus un mic pansament si leucoplast. Si sa va mai spun ceva interesant! De la atata mers aveam pielea bine batucita, si ma tot straduiam sa scap de ea, dar nu reuseam. Fiind in Fagaras, prin vara lui 2007, am coborat din saua Podragului spre Gura Oticului-Lacul Vidraru. Pe lungul drum forestier spre lac, la un moment dat, paraul Buda era blocat de o avalansa. Am trecut prin apa pe sub podul de zapada. La vreo saptamana de la intamplare, pielea groasa s-a exfoliat, si am ramas cu o piele de nou-nascut. Ce vreau sa spun cu asta? Tot raul poate sa fie spre bine. Cateodata.
Articol semnat de GABRIEL-ANTONIE LAZAROVICI
Articol vizualizat de 3504 ori
Lista comentarii